banner-image

Zašto psi ujedaju

Kao i druge životinje, psi imaju mehanizam za samoodbranu koji ih štiti od opasnih situacija.

Kada se nađu u stresnoj situaciji ili se osećaju ugroženo, mogu da ugrizu da bi branili sebe i svoju teritoriju, svoju hranu, kao svoje mlade. Stručnjaci tvrde da je najveći broj slučajeva ove vrste incidenta je utemeljen u strahu.

Moramo naglasiti da odnos ljudi/staraoca/vlasnika prema psu u mnogome utiče na agresivno ponašanje. U izvesnim bolesnim stanjima, kada osećaju bol ili imaju povredu ovakve reakcije su takođe moguće, kao izvesna patološka stanja koja mogu da utiču na CNS i menjaju ponašanje.

Stručnjaci tvrde da biste izbegli u rizične situacije, važno je obratiti pažnju na govor tela pasa. Pored lajanja i režanja, psi često oblizuju usne, imaju proširene zenice, a uplašeni psi podviju rep. Još jedna stvar koju ćete primetiti je da kada se pas sprema da ujede, on podiže gornje usne i pokazuju očnjake.

Ukoliko imate susret sa grupom nepoznatih pasa ( u gradu ili u prirodi) koji ispoljavaju agresiju, pokušajte da se savladate strah. Ne okrećite te im leđa, ne trčite, polako se udaljite iz zone koju su oni markirali da je njihova. U situaciji da neki od pasa se ustremi ka vama, pokušajte da ostanete pribrani, gledajte ka njemu, čučnite i rukama dodirnite tlo i što glasnije vrisnite bilo šta.

Prilikom upoznavanja sa nepoznatim psom treba biti obazriv i obratiti pažnju na govor tela psa. Stručnjaci savetuju da ruku prilikom upoznavanja ne treba naglim pokretima približavati psu, jer on to može protumačiti kao potencijalnu opasnost ili narušavanje njegovog prostora , već je bolje ispruženu ruku usmeriti ispred psa i pustiti ga da on sam priđe, “onjuši vam ruku” i upozna sa vama.

Ako vas pas ugrize, najbolje je da potražite medicinsku pomoć i konsultujete se sa lekarom.

Izvor: Naučni institut za veteinarstvo „Novi Sad“