banner-image

Visokopatogeni virus ptičijeg gripa detektovan na Antartiku

Visoko patogeni virus ptičjeg gripa, H5N1, stigao je na Antarktik. Naučnici su zabrinuti zbog daljeg širenja na gusto naseljene kolonije pingvina. Za razliku od prethodnih epidemija, neke zaražene ptice poput pingvina izgledaju zdravo, što povećava mogućnost tihog prenosa.

Otkrivanje zaraženih ptica bez pojave kliničkih simtoma predstavlja novi izazov. Ove ptice mogu nesvesno da prenesu virus na nove lokacije, posebno tokom sezone parenja kada se pingvini okupljaju u velikom broju i preneti virus na druge vrste koje su osetljivije na ovaj njega.

Virus ptičijeg gripa—podtipa H5N1(klada 2.3.4.4b ) je prvi put otkriven 2020. godine. Ubrzo je postao dominantna podtip virusa H5N1 širom Azije, Afrike, Evrope i Bliskog istoka, šireći se migratornim putevima i ubijajući i ptice i sisare.

Krajem 2021. virus je stigao u Severnu Ameriku, gde je ubio najmanje 600.000 morskih ptica i 50.000 morskih sisara u Peruu i Čileu. Takođe se proširio sa divljih ptica na živinu, primoravajući farmere samo u Severnoj Americi da ubiju skoro 82 miliona ptica, uzrokujući veliku ekonomsku štetu.

U oktobru 2023. patogen je stigao do Foklandskih ostrva kod Argentine, ubivši gentoo pingvine i najmanje 30 albatrosa. Takođe se pojavio na ostrvima Južne Džordžije, oko 1500 kilometara od Antarktičkog poluostrva.

Istraživači na Antartiku sprovode strože protokole kako bi sprečili ljudski prenos virusa ptičjeg gripa na Antarktik. Predviđaju se i dodatna ograničenja rada na terenu. Praćenje populacije pingvina će verovatno postati teže zbog ovih ograničenja, ali satelitska istraživanja nude sigurniju alternativu.

S obzirom da je Australija jedini kontinent koji je ostao do ovog trenutka slobodan od virusa avijarne influence podtip H5N1, samo je pitanje vremena kada će virus stići kako u Australiju tako i Novi Zeland, Okeaniju i završivši svoje globalno širenje.

Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“