banner-image

Proizvodi s oznakom kvaliteta spremni za najzahtevnije kupce

Proizvodi s nekom od oznaka kvaliteta najbolje su što Srbija može da ponudi tržištu. Reč je o proizvodima, pre svega prehrambenim, koji su izrađeni od kvalitetnih sirovina, na specifičan način  i uz poštovanje principa dobre proizvođačke prakse. To su proizvodi koji imaju specifične, prepoznatljive osobine, pa samim tim i dodatu vrednost koju realizuju prodajom na tržištu. Činjenica je da se ovim proizvodima ne posvećuje dovoljno pažnje, kao i da javnost nije dovoljno upoznata s njihovim pozitivnim uticajem na zdravlje potrošača, zaštitu životne sredine, ali i razvoj privrede kraja u kojem se izrađuju. Iz tog razloga su Privredna komora Srbije (PKS) i „Dnevnik-Poljoprivrednik“, u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije (ZSS), juče u prostorijama PKS-a organizovali tematski skup pod nazivom „Original iz Srbije“, koji je okupio predstavnike resornih institucija, lokalne samouprave, ali i proizvođače koji su zaštitili brendove koji su već prepoznatljivi na tržištu u našoj zemlji i inostranstvu. Reč je o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i onima koji nose oznaku „Srpski kvalitet“.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS-a istakao je značaj ove teme, a posebno sa aspekta uspešne prodaje proizvoda i izlaska na tržište. Naveo je da danas više nije dovoljno samo proizveseti robu, makar ona bila i kvalitetna, već ta roba mora da bude kvalitetno upakovana, prezentovana i marketinški predstavljena, a oznake kvaliteta koje stoje na nekom pakovanju svakako mogu da doprinesu boljoj prodaji proizvoda. Treba imati u vidu i to da su potrošači sve obrazovaniji i svesnijie i sve više biraju šta će kupiti.

– Cilj PKS-a je da te proizvode prepoznamo, promovišemo, da radimo na primeni tih novih metoda prodaje i da proizvođače obučimo kako da ih u svom poslovanju primene, rekao je Bogunović.

Napomenuo je i da je važno da lokalne samouprave prepoznaju važnost ovih proizvoda i da podržavaju njihovu proizvodnju i prodaju, posebno lokalnu. Cilj je, kako je rekao, da se ovi proizvodi, koji se obično ne proizvode u velikim količinama, uključe u turističku ponudu kraja kao autentična ponuda regiona, jer je to ono što može da privuče turiste.

O važnosti medijske promocije proizvoda s oznakom kvaliteta govorila je dr Gordana Radović, direktorka „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD,  koja je navela da je misija llista „Poljoprivrednik“, kao najstarijeg specijalizovanog glasila iz oblasti poljoprivrede u našoj zemlji, da putem novina i internet stranice promoviše aktuelne teme. Takođe, najavila je da će u budućnosti biti organizovano još skupova koji će se baviti ovom tematikom u cilju edukacije  javnosti o značaju domaćih brendova.

– Proizvodi sa zaštićenom oznakom kvaliteta često se proizvode u okviru zadruga, a Zadružni savez to podržava, trudi se da obrazuje zadrugare kako da zajedničkim snagama stvore i brend, istakao je Nikola Mihailović, predsednik ZSS-a, obraćajući se učesnicima skupa.

Put do stvaranja proizvoda sa oznakom geografskog porekla objasnio je Zoran Dragojević iz Zavoda za intelektualnu svojinu, koji je napomenuo da je u ovom zavodu do sada registrovano 78 oznaka geografskog porekla. To su proizvodi od mesa, sirevi, vina, piva,  voda, proizvodi ručne radinosti, med, proizvodi od voća i povrća… Postupak registrovanja oznake kvaliteta podrazumeva najpre ustanovljavanje oznake kvaliteta, a zatim sledi dobijanje statusa ovlašćenog korisnika, odnosno određivanje ko ima pravo da koristi tu oznaku.

– Proizvodi sa oznakom kvaliteta imaju reputaciju  i o tome najbolje govori to što ih najčešće nema na lageru, jer su prodati, istakao je Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Istakao je da resorno ministarstvo pruža podršku putem obezbeđivanja kontrolnih markica koje se stavljaju na proizvode, a svojevrstan su garant potrošačima  da se radi o proizvodu s kontrolisanim kvalitetom. Ministarstvo, takođe, subvencioniše troškove za kontrolu i sertifikaciju, a Rakitić je pozvao i lokalne samouprave da to čine u što većoj meri, jer je u njihovom interesu da deo budžetskih sredstava izdvoje za ovu namenu.

U okviru skupa predstavljen je nadaleko čuveni brend leskovački ajvar o kojem je govorio Goran Jović iz Regionalne privredne komore Leskovac. Istakao je da ovog proizvoda nema dovoljno koliko ga tržište traži. Napomenuo je i da Leskovac, pored ovog brenda, ima zaštićen i proizvod leskovačko roštilj meso i leskovačku spržu, kao i da je u toku postupak zaštite leskovačke ljutenice.

Savez tradicionalnih proizvođača „Original Srbija“ okuplja 12 proizvoda koji nose oznaku geografskog porekla. Reč je o leskovačkom ajvaru, kačerskom medu, fruškogorskom lipovom medu, petrovskoj klobasi, đerdapskom medu, zlatarskom siru, vrbičkom belom luku, ariljskoj malini, sremskom kulenu, begečkoj šargarepi, futoškom svežem i kiselom kupusu. Ovu organizaciju predstavio je Stevica Marković , predsednik Saveza, a o fruškogorskom lipovom  medu govorio je Đorđe Mrkić, potpredsednik novosadskog društva pčelara „Jovan Živanović“ koje je i nosilac oznake geografskog kvaliteta.

Pirotski kačkavalj je proizvod čiju tradiciju proizvodnje čuva Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ u Pirotu, koja je od 2016. godine nosilac oznake imena porekla „Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka“. O načinu  proizvodnje na skupu govorio je Miodrag Đorđević, nastavnik praktične nastave u ovoj školi.

Oznaku „Srpski kvalitet“, kojom mogu da se označe poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni od domaće sirovine i koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije, predstavila je Tamara Penjić iz Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa. Devet proizvoda domaćih industrija mesa koje su članice ove asocijacije nosi oznaku „Srpski kvalitet“. Reč je o „Carnexovim“ proizvodima – Domaća mesnata slanina, Selection pašteta sa komadićima mesa, Selection pašteta sa dimljenom slaninom i Domaća sarma. Industrija mesa „Topola“ zaštitila je ovom oznakom proizvode ljuti kulen i izletnička, „Zlatiborac“ ovu oznaku kvaliteta ima na kraljevskoj salami i pilećoj delikates salami, a Yuhor na domaćinskoj pašteti, grubo usitnjenoj. U  toku je sertifikacija dodatna dva proizvoda od kojih je jedan proizvod Industrije mesa „Carnex“ – Rustik, a drugi  „Neoplantina“ Vojvođanska slanina.

Izvor:Poljoprivrednik