banner-image

Potrebno 15 milijardi evra da dostignemo EU standarde u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan saopštio je da je Vlada danas utvrdila Predlog pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promene, koju je sačinilo resorno ministarstvo.

Trivan je na godišnjoj konferenciji za novinare, posvećenoj radu tog ministarstva u ovoj godini i planovima za narednu, objasnio da je usvajanje tog dokumenta bio preduslov za otvaranje tog poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je dala najviše ocene tom dokumentu, koji je završen godinu dana pre roka, i on će biti poslat Evropskoj komisiji kao zvaničan.

EU će potom odlučiti o otvaranju Poglavlja 27, za šta je Srbija spremna, naglasio je Trivan, ukazavši na to da su se stručnjaci koji su radili na tom dokumentu trudili da za Srbiju obezbede što više prelaznih perioda za prilagođavanje kako bi se privredi olakšalo da dostigne tražene standarde EU.

Ministar je istovremeno podsetio na to da je Poglavlje 27 jedno od najzahtevnijih, najskupljih i najobimnijih u pristupnim pregovorima.

On je rekao da će svaki potez koji se bude utvrdio pregovorima uticati na čitavo društvo i privredu, dodavši da je procenjeno da bi Srbija za dostizanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine trebalo da u narednih nekoliko decenija u to uloži najmanje 15 milijardi evra.

Trivan je najavio i da bi naredne godine trebalo da bude usvojen zakon o klimatskim promenama, izmenjen Zakon o upravljanju otpadom, kao i izmenjen Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, kojim se predviđa uvođenje depozitnog sistema.

Prema njegovim rečima, procenat zaštićenih prirodnih područja u Srbiji je dostigao osam odsto, pri čemu će se i naredne godine nastaviti sa povećanjem površina pod zaštitom.

Ministar je preneo i da je ovogodišnji budžet Ministarstva od 6,2 milijarde dinara imao izvršenje od 87 odsto, što je najviši procenat u poslednjih deset godina.

Ovaj budžet za narednu godinu će biti veći za oko 27 odsto nego ove godine, a najviše novca, oko 4,1 milijarda, odnosno oko 50 procenata, biće izdvojeno za subvenciju reciklažnoj industriji, programe podsticaja zaštićenih prirodnih dobara, podršku Zavodu za zaštitu prirode i rad Direktorata za radijacionu i nuklearnu bezbednost Srbije.