banner-image

Da li je uzgoj začinskog i lekovitog bilja stabilan posao – odgovor zna Radica Kostić

Radica Kostić iz Trstenika se bavi uzgojem začinskog i lekovitog bilja, prodajući mahom rasad i mlade sadnice. Pre više od godinu dana smo razgovarali sa njom i tada je obim proizvodnje bio oko 5.000 sadnica. Kakva je situacija sada, da li posao napreduje, stagnira ili nazaduje s obzirom na sve okolnosti, inflaciju i besparicu?

Radica Kostić: Svake godine morate da razmislite i stavite na papir sve planove i troškove za narednu godinu, ali morate da planirate i nekoliko godina unapred

Radica Kostić živi i radi u Počekovini, mestu u neposrednoj blizini Trstenika, a sa proizvodnjom začinskog i lekovitog bilja počela je pre sedam-osam godina, kada je izgubila posao. Kako kaže, početak je bio skroman, sa vrlo malim količinama koje su se povećavale iz godinu i godinu. Sa Radicom smo razgovarali prošle godine na temu da li mala proizvodnja začinskog i lekovitog bilja može doneti pristojnu zaradu, a sada nas je interesovalo kakvo je stanje nakon godinu dana.

– Posao se razvija, potražnja je veća iz godinu i godinu i sada smo na nekih 7.000 sadnica, što je svakako značajno uvećanje u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje nije previše velika proizvodnja da bi mi trebala velika pomoć u smislu radne snage – objašnjava Radica.

Naravno, dodatnih troškova je bilo, jer povećanje obima posla zahteva i dodatno ulaganje.

– S obzirom da se proizvodnja povećala, morali smo da obezbedimo veći radni prostor, tako da smo za ovu godinu imali ulaganje u taj deo, ali očekujemo da će nam se brzo vratiti– kaže Radica.

Kako smanjiti troškove proizvodnje?

Radica nije širila proizvodnju uvodeći nove vrste, već je povećala broj sadnica biljaka koje se najviše traže, a troškove je smanjila vodeći računa o obimu proizvodnje i preko semena.

– Svake godine morate da razmislite i stavite na papir sve planove i troškove za narednu godinu, ali morate da planirate i nekoliko godina unapred. Mi smo planirali povećanje proizvodnje i širenje, ali smo gledali i kako da smanjimo i izbalansiramo troškove. Do pre nekoliko godina smo kupovali seme, što u zemlji, što u inostranstvu. Sada vrlo malo kupujem od drugih zato što sam ostavljala biljke da procvetaju da bih imala svoje seme koje je daleko kvalitetnije. Naravno, radimo eksperimente i kupujemo seme nekih novih biljaka, ali ključ je da imate svoju semensku proizvodnju. Takođe, zadržali smo se na obimu proizvodnje, gde sve radove možemo sami, porodično da obavimo, odnosno nemamo trošak za dodatnu radnu snagu – objašnjava Radica.

Koje začinsko i lekovito bilje se najviše traži?

Kako nam Radica otkriva, i na tržištu začinskog bilja postoje trendovi, a svake godine je veće interesovanje za drugačijim vrstama. Ipak, postoje začinske biljke koje se stalno traže, a to su ruzmarin, bosiljak i potočarka.

Potočarka je uvek u trendu

Saveti za odabir i uzgoj začinskog i lekovitog bilja

Začinsko bilje ne voli tvrdu i zbijenu zemlju. Zemlja treba da bude propusna, što nije problem kada se sadi u bašti zato što u bašti voda otiče, ali može da bude problem kada se bilje gaji u saksiji. Zato je važno postaviti drenažni sloj na dnu saksije. U supstrat se može dodati kokosov treset koji daje dodatnu rastresitost i zadržava hranljive sastojke. Da li će saksija biti plića ili dublja zavisi od biljke koja se gaji u njoj.

– Odabir saksije zavisi od vrste biljke. Na primer, vlašac voli više vlage, a saksija treba da bude plića, a šira – objašnjava Radica.

Začinsko i lekovito bilje može da se gaji samostalno ili u grupama.

– Nana i žalfija se dosta šire, pa ih treba saditi u bašti same ili malo dalje od drugih biljaka. Ako neko želi da gaji biljke zajedno, tada je veoma važno da ih grupiše po njihovim osobinama i zahtevima. Neke zahtevaju više vode, dok druge vole više sunca i manje vode… Na primer, zajedno mogu da se sade ruzmarin, origano i lavanda– navodi Radica.

Prodajna strategija i odnos sa kupcima

Njena prodajna strategija se zasniva na niskim cenama. Naime, Radica nije menjala cene već godinama, ali da bi to mogla finansijski da opravda, minimalna porudžbina je 5 sadnica.

Radica se nada da će i ova godina biti produktivna

– To nam je najmanje pakovanje. Zapravo, reč je o pakovanju u koje staje 6 biljaka, a tu šestu uvek poklonimo – kaže Radica.

Biljke se dostavljaju širom Srbije putem kurirske službe Postexpres, a paketi su profesionalno obezbeđeni. Radica ima i svoje prodajno mesto u Vrnjačkoj Banji, a kako kaže, puno porudžbina joj stiže preko društvenih mreža. Svim svojim kupcima uvek daje besplatne savete.

– Prvo što uvek kažem kupcima, to je da dozvole biljkama da se adaptiraju na sredinu nakon prispeća i da ih za dan-dva presade u veće saksije ili na stalno mesto u bašti ili dvorištu – kaže Radica.

Ona se nada da će i ova godina biti produktivna kao i prethodna i da će joj ostati malo neprodatih biljaka, mada svaka od njih nađe svoje mesto u njenoj bašti, gde doživi svoju punu zrelost i nagradi je novim semenom.

Tekst priredila: Tijana Todorović

Sagovornica i autorka fotografija: Radica Kostić, uzgajivačica lekovitog i začinskog bilja